Altınla beraber günümüzde en çok rağbet gören madenlerin başında gümüş gelmektedir. Gümüşün oksitlenmesi olarak da bilinen gümüş takıların kararması mevzuu hepimizin malumu olup son derece normal bir durumdur. Hakiki gümüş takılar zamanla kendiliğinden parlaklığını yitirir ve kararır. Kimyasal bu kararmanın altında yatan sebebi kısaca şu şekilde açıklayabiliriz:
Gümüş, maden olarak doğadan bin ayar olarak çıkarılır. Gümüşün çıkarıldığı bu saf haliyle işlenmesi son derece zordur. Saf gümüş kararmaya dirençli olmakla birlikte, kuyumculuk için oldukça yumuşak bir yapıya sahiptir. Dolayısı ile gümüş işleyenler gümüşü sertleştirmek için bakır gibi elementlerle alaşım haline getirirler. Bu alaşım %92,5 gümüşten, %7,5 ‘da bakırdan meydana gelir.
Bakırla beraber çeşitli alloylar da bu karışıma dahil olabilir. İşte bu karışımlar gümüşün kararma sebebidir. Bunların dışında gümüşün öz yapısı gereği havada bulunan kükürt de kararmanın bir başka sebebidir. Gümüşün deniz ve su ile teması veya rutubetli yerlerde muhafazası da kararma sebeplerindendir.